Soniboy receptjei

Összegyüjtött receptek

Dagasztás nélküli kenyér

Dagasztás nélküli kenyér

Az egyik kenyér receptem, ráadásul a gyorsabb picit sem macerás, ami miatt én nem esek kétségbe ünnep napokon, hogy mi van ha elfogy a kenyér. Élesztő, liszt mindig van otthon, és nincs is finomabb, mint a saját készítésű, friss kenyér. Az se mellékes, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só, 300 ml víz,

Elkészítés:

A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük,

majd egy zacskóval (sima mezei bevásárló szatyrot használok) letakarjuk (én beleteszem a zacskóba, majd aláhajtom a végét) és hagyjuk így állni reggelig.

( Én este 7 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára. és reggel 8-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel.

Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel. 

És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk.

Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk vissza kb 10 percre. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni.

Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér.

--------------------------------------------------------------------------------------------Kommentek:

 

  • Gyömörei Barnáné Erzsi · Pécsi Tanárképző Főiskola
    Nagy sikere van nálunk. Én 80 dkg lisztből (15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt+65 dkg kenyérliszt) sütöm jénai tálban sütőpapír nélkül, nem ragad bele. 7-8 óra is elég volt a keléshez, és fele ennyi élesztővel ugyanolyan jó. Évek óta sütöm a kenyereket, már sok mindent kipróbáltam, de ennek nincs párja.
     
  • Töviskes Péter ·  Top Commenter · Debreceni Agrártudományi Egyetem
    75 dkg liszt...bármilyen BL55 is jó
    4 dl víz ,de pontosan annyi...
    3 kávéskanál só
    1 kávéskanál cukor
    1,5 dkg élesztő
    Ezt viszont össze kell gyúrni.Kb 4-6 órát kelni hagyni.25 fokon több 30-40 fokon kevesebb idő is elég.
    Jánai tál vagy sütőpapirral kibélelt edényben 
    170 fokon 55 percig sütni ...vagy...
    220 fokon 40 percig
    --A sütő kihasználása miatt kettőt szoktam egyszerre sütni.
    Lehetőségek..Burgonyás-akkor a 75 dkg liszthez hozzáteszünk egy evőkanál főtt burgonyát.(a kimaradt burgonyapüré) ,de akkor a vizből kicsit kevesebb kell.
    --Kevesebb lisztet teszek és korpával egészítem ki 75 dkg-ra.Ekkor nagyon jó barna kenyeret kapok...!!!!!Ez az igazi barna kenyér és nem a szinezékkel lett barna.
    --Víz helyett fele részben vagy egészben lehet tejet is tenni...Ez valami különleges csemege....
    --Bármilyen magvakat lehet bele szórni....Magvas kenyér...Ha korpát is teszek bele akkor Graham kenyér lesz belőle.
    A tészta állagának olyannak kell lenni hogy sem a dagasztó edény falára sem a kezünkre ne ragadjon...
    Jó étvágyat ...Bátor próbálkozást...10 éve sütöm a kenyeret a családnak..Egy újabb receptnél mindig a második vagy harmadik sütés az ami általában tökéletesen sikerülni szokott...No persze az első és másodikat is megesszük csak mi már kenyér ínyencek vagyunk.....
     
     
  • Katalin Timár
    Légyszi írd meg milyen lisztet használsz. Köszi
     
     
  • Andrea Vincze ·  Top Commenter · Postaforgalmi Szakközépiskola Budapest
    En kiprobaltam par kenyeret. a jenais modszernel a tetejebe teszema kenyeret es az aljaval boritom le, mert különben belesül, beleragad. Papir nelkül. Probaltam a vizes spriccelest sütes közben, azzal csinjan kell banni, mert tul sok göztöl maszkos lesz a kenyer. A telejskiörlesü tönkölybuzas kefirrel nagyon finom, de a tönkölybuza feherlisztes visz mindent. Meg kell talalni a helyes höfokot, a teszta megfelelö allagat, de megeri kikiserletezni. Amugy egyszer hagytam kicsit tovabb kelni, tuklkelt lett es nem lett belöle szep kenyer, a keletlen teszta visszaesett, ellöttyext, lapos lett, ezert csak csodalom, hogy reggelig hagyni az asztalon a nylonban. Ennek ellenere hiszem, hogy sikerült, mert magam is tapsztalom, hogy nem egyszerü müvelet. Egyebkent pedig a kevesbe jol sikerült hazi kenyer is finomabb a boltinal :)
     
     
  • Olga Andrea Fortin ·  Top Commenter · Works atFőállású őstermelő
    Én is szoktam kenyeret sütni, kb 70-75 dkg lisztből van 1 kg-os kenyér, nem feltétlen kenyér liszt kell hozzá, ha bevágjuk a tetejét, akkor nem össze-vissza fog töredezni, szebb lesz a külseje, egyébként hagyományos módon kétszer kell átgyurni, és akkor nem lesz levegős buborékokkal tele, nem nehéz ugy sem elkészíteni, először összeállítjuk, kelesztjük 45 percig, utána könnyü már átdagasztani, és a tepsiben ujra 45 percig kelesztem, majd 50 perc alatt gyönyörüen fedő nélkül megsül, megkel, szép és finom lesz :)

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 19
Heti: 139
Havi: 1 093
Össz.: 161 164

Látogatottság növelés
Oldal: Dagasztás nélküli kenyér
Soniboy receptjei - © 2008 - 2024 - soniboyrecept.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »