Soniboy receptjei

Összegyüjtött receptek


Jégkrém




Valójában minden krémes fagylaltot jégkrémnek is nevezhetünk, de jégkrém alatt mi a pálcás, azaz nyalókás változatot értjük, amely persze a gyerekek kedvenc nyári édessége. A fagylaltok közül talán a legegyszerűbb az elkészítése, se fagyi gép, se krémek előfőzése nem szükséges hozzá. Íme néhány tipp és tuti jégkrém recept..

 

Jégkrém tippek

A jégkrém általában gyümölcsléből és vagy gyümölcs-püréből  készül. A fagyasztott gyümölcslé vagy püré azonban nem olyan édes, mint a langyos, így fontos, hogy fagyasztás előtt alaposan édesítsük -  ez lehet cukor, méz, juharszirup, agavészirup.

Akármilyen bolti vagy házilag préselt gyümölcsléből nagyon egyszerűen készíthetünk gyors jégkrémet – öntsük a formákba, és tegyük a fagyasztóba (ha a gyümölcslé cukormentes,  édesítsük fagyasztás előtt).

A smoothies (gyümölcspüré) ideális jégkrém alap, és még egészséges is! Smoothie receptek>>

A jégkrém lehet tejszínalapú is – minél zsírosabb, annál kevésbé alakulnak ki jégkristályok.

A jégkrémbe keverhetünk turmixolt gyümölcspépet, aprított dió, mogyoró beleket, sőt, akár aprított zöldfűszereket is (pl menta)!

Gyerekek jobban szeretik a sima jégkrémet, a számukra készült jégkrémekhez a pürét nyomjuk át egy szűrőn.

Pálcák – a pálcikákat mindig akkor nyomjuk a formába, amikor a massza már félig fagyott, így jobban tartják a jégkrémet.

Alkohol – felnőttek számára adjunk néhány kanál likőrt vagy vodkát a püréhez, de ne feledjük, a jégkrém kissé lágyabb lesz, így gyorsan kell fogyasztani!

Formák -  a szupermarketekben és az IKEA-ban lehet olcsón klasszikus jégkrémformákat kapni, de alkalmazhatunk egyéb szilikon, műanyag formákat is. Kisgyerekek számára érdemesebb kisebb jég-nyalókákat készíteni – ehhez alkalmazhatunk mintás jégkocka tartókat, műanyag kupakokat, keménypapírból készített öntőmintákat stb.

Pálcikákat hobby boltokban lehet kapni, jégnyalókákhoz használjunk félbetört grillpálcikákat!

A jégkrémet helyezzük a mélyhűtő leghidegebb polcára – a gyömölcs(lé) alapú jégkrémek 2 óra múlva fogyaszthatók, a tejszínes verziók 3-4 óra alatt fagynak le rendesen.

 

Jégkrém receptek

 

Íme néhány egyszerű és nagyszerű jégkrém recept, amelyek különböző készítési módot is alkalmaznak:

 

Gyümölcsös jégkrémek

 

Nyári bogyós jégkrém

Hozzávalók: 10 dkg málna, 5 dkg  kékáfonya, szeder vagy meggy, 4 dl ribizlilé

5 dkg cukor, meggylikőr (opcionális)

Elkészítés: A gyümölcsöket összeturmixoljuk, esetleg átnyomjuk egy szűrőn.

Elkeverjük a ribizlilével, cukorral, likőrrel, és jégkrémformákba töltjük, a fagyasztóba tesszük.

Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel illetve gyümölcslével is elkészíthetjük.

Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 5 dkg fruktózzal!

 

Epres jégkrém 1

Hozzávalók: 25 dkg eper, 5 dkg cukor, 0.5 dl víz, fél citrom leve

Elkészítés:  összeturmixoljuk a hozzávalókat, ha szüksége, átszűrjük, formákba töltjük, lefagyasztjuk.

Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük, pl málna, szeder, cseresznye, meggy, szeder, ribizli, feketeribizli

Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük fruktózzal

 

Mangós jégkrém

Hozzávalók: 2 érett mangó húsa, 1 narancs kipréselt leve, 2 ek cukor

Elkészítés: a hozzávalókat összeturmixoljuk, formákba töltjük, 2-3 órán át fagyasztjuk.

Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá 1 zöldcitrom levét.

Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük  1ek fruktózzal.

 

Dinnyés jégkrém

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 dl víz, 0.5 dl  turmixolt majd leszűrt görögdinnyelé, 1 vanília rúd magja, 2 zöldcitrom leve

Elkészítés: A cukrot a vízzel és vaníliamaggal sziruppá főzzük, majd hűlni hagyjuk. A dinnyehúst (mag nélkül) összeturmixoljuk, majd szűrön átpréseljük. Elkeverjük a kihűlt sziruppal. Formákba töltjük, fagyasztjuk.

Tippek: sárgadinnyéből is elkészíthető – adjunk hozzá reszelt gyömbér préselt levét

 

Trópusi jégkrém

Hozzávalók: ½ csésze cukor, ½ csésze víz, ½ csésze kókusztej, ¾ csésze narancslé, ¾ csésze ananászlé, ¼ csésze citromlé

Elkészítés: a vízben a cukrot elkeverjük, majd sziruppá főzzük. Leveszzük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kókusztejet és a gyümölcsleveket.  Amikor teljesen lehűlt, formákba töltjük, lefagyasztjuk.

Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá narancslikőrt.

Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük  fruktózzal.

 

Tejszínes jégkrémek

 

Epres jégkrém 2

Hozzávalók: 15 dkg földieper, 2 dl krémes vagy görög joghurt, 1 dl habtejszín, 6 ek cukor

Elkészítés: a habtejszínt habosra verjük, az epret összeturmixoljuk a joghurttal és cukorral, majd elkeverjük a habbal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk.

Tipp: gyerekek számára passzírozzuk át kétszeresen ez eperpürét, így nem lesz magos.

Egészséges verzió: tejszínt hagyjuk ki, cukor helyett alkalmazzunk mézet vagy fruktózt

 

Fekete ribizlis jégkrém

Hozzávalók: 2.5 dl  fekete ribizli, 10 dkg cukor, 4 dl krémes vagy görög joghurt.

Elkészítés: a fekete ribizlit kevés vízben felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. Sziruppá főzzük, majd kézi turmixszal eldolgozzuk. Egy szűrőn átpréseljük, amikor teljesen kihűlt, elkeverjüka joghurttal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk.

Tipp: ugyanezt a receptet egyéb gyümölcsökkel is el lehet készíteni

Egészségesebb verzió: alkalmazzunk 5 dkg fruktózt cukor helyett

 

Limoncello jégkrém

Hozzávalók: 1dl zsíros tejszín, 1 sűrített tejkonzerv, 0.5 dl limoncello, 1 dl frissen préselt zöldcitrom leve (kb 6)

Elkészítés: a hozzávalókat kissé habosra keverjük egy habverővel, formákba töltjük, lefagyasztjuk.

Tipp: gyerekeknek ne adjunk belőle!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 13
Heti: 28
Havi: 1 150
Össz.: 161 221

Látogatottság növelés
Oldal: Jégkrém
Soniboy receptjei - © 2008 - 2024 - soniboyrecept.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »