Adventi sütemények
AZ ALAPRECEPT
• Hozzávalók 50 darabhoz:
12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, fél tk. őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só
• Előkészítés:
A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.
• Elkészítés:
A következő változatokból, kedvünk szerint.
VÁLTOZATOS TALLÉROK
- NARANCSMÁZAS tallér
• Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 2 ek. narancslé, 1 ek. narancslikőr, 25-30 szem mogyoró
• Elkészítés:
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy més formákat szaggatunk ki belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük.
Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, majd hagyjuk megszáradni.
- CUKROZOTT GYÜMÖLCSÖS tallér
• Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 1 ek. forró víz, 1 ek. rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs, 25-30 szem mogyoró
• Elkészítés:
A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és megsütjük.
Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 ek. forró vízzel és 1 ek. rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk 1-1 darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.
- RUMOS tallér (1 adag: 177 kcal)
• Plusz hozzávalók:
50 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 2 ek. rum
• Elkészítés:
A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk.
A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csurgatjuk.
• +Tipp (kissé másképpen): Sütés előtt a golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggyet; Elhagyhatjuk a mázat, helyette vastagon megszórhatjuk a golyókat porcukorral.
MANDULÁS CSÓKOK
(Munka: ~30 perc, Fogyasztható: másnap)
• Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
2,5-2,5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 18 dkg vágott mandula, 4 tojás, 25 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 csapott ek. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt, kb. 30 db ostya (kb 7 cm átmérőjű), 15 dkg tortabevonó (ét)csokoládé, 30 db fél mandulaszem
• Előkészítés:
A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A vágott mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk egy serpenyőben. Tányérra borítjuk.
• Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrozott narancs- és citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget. A lisztet elkeverjük a pirított mandulával, és a masszába dolgozzuk. (Sűrű, nem folyós masszát kapunk.) A tésztát éjszakára betesszük a hűtőbe.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagon ostyákra simítjuk-halmozzuk, és a sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, azaz láboskéba tördeljük és gőzfürdőben felolvasztjuk. Megkenjük vele a süteményeket, mindegyiket fél-fél mandulaszemmel díszítjük, és hagyjuk megszáradni.
DIÓS SZELETEK
(Munka: ~45 perc, Fogyasztható: ~ 3 óra múlva)
• Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt barack, 25 dkg dió, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1,5 ek. kakaópor, 1 csapott ek. őrölt fahéj, 1 csapott ek. őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, 6 ek. tej, 25 dkg porcukor, 2 citrom leve
• Előkészítés:
Az aszalt szilvát és barackot, a diót apróra vágjuk. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakakót, a fahéjat és a szegfűszeget.
• Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az aszalt gyümölcsöket és a diót.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
A süteményt kb 2 órát hűlni hagyjuk, majd 3x6 cm nagyságú darabokra vágjuk.
A porcukrot simára keverjük a citromlével, (lassan adagolva, hogy ne legyen híg a máz) és ezzel a sűrű cukormasszával megkenjük a süteményszeleteket. Hagyjuk megszáradni.
ÁNIZSKARIKÁK
(Munka: ~15 perc, Fogyasztható: másnap)
• Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
5 tojás, 50 dkg porcukor, 2 ek. ánizspálinka, 1 ek. ánizsmag, fél tk. sütőpor, 40 dkg liszt
• Előkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
• Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot, a sütőport és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egész éjszakán át száradni hagyjuk.
A sütőt 160°C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
ILLATOS GOLYÓK
(Munka: ~45 perc, Fogyasztható: ~ 4 óra múlva)
• Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 2 tojás, 12,5 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek. méz, 2 tk. mézeskalécs fűszerkeverék, 20 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 5 dkg vágott mandula
• Előkészítés:
A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
• Elkészítés:
A tojássárgákat a vajjal, cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük.
Beledolgozzuk a mézeskalács-fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport és összedolgozzuk. A tésztát 2 órára hűtőbe tesszük.
Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk és kb. 1 órára hidegre tesszük.
A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.
VANÍLIÁS FÉLHOLDAK
(Munka: ~30 perc, Fogyasztható: ~ 3 óra múlva)
• Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
15 dkg vaj + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 tk. őrölt kardamom[*], 1 csipet fahéj, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 25 dkg darált mandula
• Előkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomot, a fahéjat, a lisztet és 3 ek. kivéelével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.
• Elkészítés:
Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és sorban a tepsire rakjuk.
A maradék tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.
MOGYORÓS CSIGÁK
(Munka: ~30 perc, Fogyasztható: ~ 1 óra múlva)
• Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 8 dkg mogyoró, 2 tojás, 25 dkg cukor, 1-1 csipet őrölt szgfűszeg, fahéj és kardamom[*], 25 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 ek. szilvapálinka (vagy citromlé), vaj a tepsihez
• Előkészítés:
A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A mogyorót összevagdaljuk.
• Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport.
A sütőt 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából kb. 40 db golyót formázunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 10-15 percig sütjük.
Apró lyukat vágunk egy nejlonzacskó vagy zsírpapírból csavart tölcsér végén. A porcukrot elkeverjük a pálinkával (vagy citromlével), a zacskóba töltjük, és csigavonalban megdíszítjük vele a golyókat. Hagyjuk megszáradni.