Pástétomok
A lencsét a babérlevéllel és a karikára vágott sárgarépával puhára főzzük, annyi vízben, amennyit a lencse felvesz. A hagymát kis vajon világosbarnára dinszteljük. A többi alapanyagot hozzáadjuk, és egy turmixolóval simára keverjük. Isteni!
A megmosott és apróra vágott cukkinit az olajon puhára pároljuk. Villával nyomkodjuk szét és ha kihűlt, akkor keverjük hozzá az apróra vágott nyers hagymát, a mustárt, a citromlét és a paradicsompürét. Ízlés szerint adjunk hozzá sót.
Három napig eláll a hűtőben. Nagyon könnyen emészthető és finom. Étvágytalan, betegségből lábadozó kicsiknek különösen alkalmas. Egy barátnőm, aki nem szereti a zöldségeket, egy alkalommal ilyet kapott vacsorára. Azt mondta, hogy olyan íze van, mint a mekis burinak és falta. Ehhez nem tudtam hozzászólni, mert már nem emlékszem a mekis burger ízére..., de valószínűleg ez alkalommal több mustárt és parit tehettem bele....:)
A vizet a sóval és vajjal felforraljuk. Levesszük a tűzről, és a frissen őrölt búzalisztet egyszerre beleöntjük ebbe az elegybe, majd gyorsan összekeverjük, úgy hogy az egész egy golyóvá álljon össze. Egy felfordított fedővel letakarjuk, a fedőre hideg vizet teszünk, és nagyon kis lángon néhány percig a tűzhelyen hagyjuk. A tűzről levéve kihűlni hagyjuk.
Mindezt az előzőleg elkészített, időközben kihűlt golyóhoz adjuk, és villával simára keverjük.
Ennek az elkészítési módja bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az! Érdemes kipróbálni, a Nagypapám - biztos a majoránna miatt - azt hitte először, hogy májkrém. Meg is jegyezte, hogy örül, hogy időnként húsfélét is eszünk. :)
Az egészet összeturmixoljuk, és már mehet is a kenyérre. Vasárnap a Rákosmenti Waldorf-suliban jártunk és egy makrobiotikus előadást volt szerencsém meghallgatni. Ennek a krémnek a felhasználásával készítettek el egy ételt.
Érdemes kipróbálni, mert gyors, roppant egyszerű és finom. Drága fiaim úgy ették, hogy már attól féltem, rám ill. megszólnak, hogy miért nem adok ezeknek a gyerekeknek enni…)
Én is beszállok egy sajáttal. Mikor a kisfiam pici volt, akkor találtam ki neki és nagyon szerette. Ma már darabosan eszi ő is, de finom kenyérre kenve is.
Pirítóssal az igazi!
Jó étvágyat hozzá! Giko
Andi pestója szotyiból Lenne egy jó receptem kenyérre! Próbáljátok ki! Pesto néven boltokban lehet kapni elég drága és tésztára szokták ajánlani. Én kenyérre, pufrizsre kenem. A bolti változat fenyőmagból van, azzal nem tudom milyen, de én szotyiból csináltam, azzal nagyon finom, és persze sokkal olcsóbb.
Persze lehet ízlés szerint fokozni bármi fűszerrel! Isteni! Üdv. WAndi
Szezámos hagymakrém Bésán Ilditől
Meleg szivvel ajánlom minden lelkes főzőcskézőnek:
Olajon süssük meg a karikákra vágott hagymát, majd fűszerezzük meg. Kihűlés után összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a szezámmagot. Még a kisfiam is azt mondta rá (aki pedig utálja a hagymát), hogy, anya, ebből ugye még sokszor csinálunk?
------------------------------------------------------------------------------------
Majpastetom
Aki szereti a májat, csinálhat csirkemáj pástétomot. Nálunk 550 Ft körül van egy kiló.
Fél kilóból szoktam csinálni, majdnem tele lesz egy kg-os margarinos doboz.
Én így csinálom: a csirke májat hagymás zsiradékon megsütöm, borsozom, majorannát adok hozzá. Ha megsült adok hozzá néhány főtt tojást, vajat, mustárt vagy majonézt, sózom és botmixerrel pürésítem. Egy óra alatt kenhető állapotú lesz a hűtőben.
-----------------------------------------------------------------------------------
1 máj, 1 kg toka, 10 dkg zsír, 3 fej hagyma, 2 dl tejszín, 2 dkg őrölt bors, só.
A májat szitán áttöröm. A szalonnát sós vízben megfőzöm és apró kockákra vágom. A hagymát a zsíron világossárgára pirítom, mindezeket összekeverem, fűszerezem, sózom, hozzáadom a tejszínt, és lazán betöltöm. Végeit elkötöm és 90 fokos vízben fél óráig főzöm.
2 kg máj, 1 kg háj, pástétomfűszer.
A májat enyhén sós vízben félóráig főzöm, majd apró lyukú darálón áthajtom. A nyers hájat késsel elkaparom, adok hozzá pástétomfűszert és jól összekeverem. Betöltöm, majd 90 fokos vízben fél óráig főzöm. Onnét kivéve hideg vízben lehűtöm, majd leszárítom, ezután egy napra hideg füstre teszem.
25 dkg főtt leveshús, 1 ek mustár, fél mk őrölt feketebors, 10 dkg puha vaj.
A leveshúst ledarálom, majd habosra keverem a puha vajjal, a mustárral, valamint a borssal.
3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 kanálnyi libazsír, frissen őrölt feketebors, só.
A keményre főzött tojásokat villával alaposan összetöröm, majd eldolgozom a libazsírral, az apróra vágott vöröshagymával, a borssal, valamint az ízlés szerinti sómennyiséggel. Puha, vagy pirított kenyérrel tálalom.
6 keménytojás, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 kanálnyi libazsír, só.
A keményre főzött tojásokat villával összetöröm, majd eldolgozom a libazsírral, az apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerinti sómennyiséggel. Puha, vagy pirított kenyérrel tálalom.
6 keménytojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 nagy főtt krumpli, 4 kanálnyi libazsír, só, házipaprika