Soniboy receptjei

Összegyüjtött receptek

Pástétomok





Lencse-krém:DSC00062.JPG

  • 1 pohár lencse
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 7 dkg vaj
  • 1 ek. mustár
  • babérlevél
  • só  

 

A lencsét a babérlevéllel és a karikára vágott sárgarépával puhára főzzük, annyi vízben, amennyit a lencse felvesz. A hagymát kis vajon világosbarnára dinszteljük. A többi alapanyagot hozzáadjuk, és egy turmixolóval simára keverjük. Isteni!

Cukkinipástétom:

  • 2 db, 40 dkg cukkini
  • 1 kicsi fej hagyma
  • 1 púpozott teáskanál mustár
  • 2 tk paradicsompüré
  • fél citrom leve
  • 2 ek étolaj

A megmosott és apróra vágott cukkinit az olajon puhára pároljuk. Villával nyomkodjuk szét és ha kihűlt, akkor keverjük hozzá az apróra vágott nyers hagymát, a mustárt, a citromlét és a paradicsompürét. Ízlés szerint adjunk hozzá sót.

Három napig eláll a hűtőben. Nagyon könnyen emészthető és finom. Étvágytalan, betegségből lábadozó kicsiknek különösen alkalmas. Egy barátnőm, aki nem szereti a zöldségeket, egy alkalommal ilyet kapott vacsorára. Azt mondta, hogy olyan íze van, mint a mekis burinak és falta. Ehhez nem tudtam hozzászólni, mert már nem emlékszem a mekis burger ízére..., de valószínűleg ez alkalommal több mustárt és parit tehettem bele....:)

Majoránna krém:

  • 1 dl víz
  • 1 késhegynyi só
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg teljes őrlésű búzaliszt

A vizet a sóval és vajjal felforraljuk. Levesszük a tűzről, és a frissen őrölt búzalisztet egyszerre beleöntjük ebbe az elegybe, majd gyorsan összekeverjük, úgy hogy az egész egy golyóvá álljon össze. Egy felfordított fedővel letakarjuk, a fedőre hideg vizet teszünk, és nagyon kis lángon néhány percig a tűzhelyen hagyjuk. A tűzről levéve kihűlni hagyjuk.

  • 10 dkg vaj
  • 3 tk. majoránna
  • 1 tk. só
  • 2 ek. friss, apróra vágott petrezselyem
  • 1 csomag snidling
  • mokkáskanálnyi pirospaprika és
  • késhegynyi bors

Mindezt az előzőleg elkészített, időközben kihűlt golyóhoz adjuk, és villával simára keverjük.

Ennek az elkészítési módja bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az! Érdemes kipróbálni, a Nagypapám - biztos a majoránna miatt - azt hitte először, hogy májkrém. Meg is jegyezte, hogy örül, hogy időnként húsfélét is eszünk. :)

Tejfölkrém:

  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • friss fűszerek az évszaknak megfelelően:
    • snidling,
    • petrezselyem,
    • bazsalikom,
    • kakukkfű,
    • fokhagyma, zöldje stb.
    • Ha semmi más nincs kéznél póréhagymát is belevághatunk vagy csírázó hagyma zöldjét.

Tofukrém:

  • 1 tofu kocka (csak azt vegyétek, amelyikre külön rá van írva, hogy génmanipulációtól mentes)
  • 1 kisebb fej lila- vagy vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • 2-3 ek. víz (pépesítéshez szükséges)

Az egészet összeturmixoljuk, és már mehet is a kenyérre. Vasárnap a Rákosmenti Waldorf-suliban jártunk és egy makrobiotikus előadást volt szerencsém meghallgatni. Ennek a krémnek a felhasználásával készítettek el egy ételt.

Zöldségtekercs:

  • A hajdinát és barnarizst beáztatjuk, majd megfőzzük.DSC00064.JPG
  • A káposztaleveket (lehet kel- is, én még kínaikellel is ki fogom próbálni) leszedegetjük és blansírozzuk (forró, lobogó vízbe mártjuk kb. egy percre).
  • Lereszelünk egy nagyobb répát.
  • A káposztalevélre teszünk egy kupac gabonát, arra szórunk egy kis répát, majd a tetejére kanalazzuk a tofukrémet. És úgy feltekerjük, mint a kínai tavaszitekercs tésztáját.

Érdemes kipróbálni, mert gyors, roppant egyszerű és finom. Drága fiaim úgy ették, hogy már attól féltem, rám ill. megszólnak, hogy miért nem adok ezeknek a gyerekeknek enni…)

Padlizsánkrém:

  • Egy padlizsánt beraksz a sütőbe. kb. 45-50 percig sütöd. Ha egy cseppet kihűlt, lehámozod a héját.
  • Olívaolajjal,
  • sóval,
  • fehér borssal,
  • fokhagymával együtt turmixolod.

 

Görögsaláta-krém:

Én is beszállok egy sajáttal. Mikor a kisfiam pici volt, akkor találtam ki neki és nagyon szerette. Ma már darabosan eszi ő is, de finom kenyérre kenve is.

  • Görög salátát készítek:
    • uborkából,
    • paradicsomból,
    • lilahagymából,
  • olivaolajjal, bazsalikommal fűszerezem,
  • és hagyom legalább fél órát érni a hűtőben.
  • Feta sajtot is lehet bele tenni, aki fogyaszt tejterméket.
  • Ha összeértek az ízek, botmixerrel turmixolom, a levét pedig más salátához fel lehet használni.

Pirítóssal az igazi!

Jó étvágyat hozzá! Giko

Andi pestója szotyiból Lenne egy jó receptem  kenyérre! Próbáljátok ki! Pesto néven boltokban lehet kapni elég drága és tésztára szokták ajánlani. Én kenyérre, pufrizsre kenem. A bolti változat fenyőmagból van, azzal nem tudom milyen, de én szotyiból csináltam, azzal nagyon finom, és persze sokkal olcsóbb.

  • 1 bögre hántolt szotyit áztas be este vízbe
  • reggel öntsd le, mosd át majt tedd bele az alábbiakat.
    • 1 dl hidegen sajtolt oliva olaj (ha nincs természeteseen más olaj is jó)
    • én szoktam belerakni 1 csöppnyi tökmag olajat is. Az olajból lehet hogy több kell én csak kb-re írtam elég krémesnek kell lennie.
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 1 csomó friss bazsalikom
  • Botmixerrel jól mixeld össze!

Persze lehet ízlés szerint fokozni bármi fűszerrel! Isteni! Üdv. WAndi

Szezámos hagymakrém Bésán Ilditől

Meleg szivvel ajánlom minden lelkes főzőcskézőnek:

  • 1/2 bögre pirított szezámmag (őrölt is lehet)
  • 2 fej vöröshagyma
  • őrölt kömény,
  • borsikafű
  • hidegen sajtolt olaj

Olajon süssük meg a karikákra vágott hagymát, majd fűszerezzük meg. Kihűlés után összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a szezámmagot. Még a kisfiam is azt mondta rá (aki pedig utálja a hagymát), hogy, anya, ebből ugye még sokszor csinálunk?

------------------------------------------------------------------------------------

Majpastetom

Aki szereti a májat, csinálhat csirkemáj pástétomot. Nálunk 550 Ft körül van egy kiló.

Fél kilóból szoktam csinálni, majdnem tele lesz egy kg-os margarinos doboz.

Én így csinálom: a csirke májat hagymás zsiradékon megsütöm, borsozom, majorannát adok hozzá. Ha megsült adok hozzá néhány főtt tojást, vajat, mustárt vagy majonézt, sózom és botmixerrel pürésítem. Egy óra alatt kenhető állapotú lesz a hűtőben.

 -----------------------------------------------------------------------------------

Májpástétom 1.

1 máj, 1 kg toka, 10 dkg zsír, 3 fej hagyma, 2 dl tejszín, 2 dkg őrölt bors, só. 

A májat szitán áttöröm. A szalonnát sós vízben megfőzöm és apró kockákra vágom. A hagymát a zsíron világossárgára pirítom, mindezeket összekeverem, fűszerezem, sózom, hozzáadom a tejszínt, és lazán betöltöm. Végeit elkötöm és 90 fokos vízben fél óráig főzöm. 

 

 

Májpástétom 2.

2 kg máj, 1 kg háj, pástétomfűszer. 

A májat enyhén sós vízben félóráig főzöm, majd apró lyukú darálón áthajtom. A nyers hájat késsel elkaparom, adok hozzá pástétomfűszert és jól összekeverem. Betöltöm, majd 90 fokos vízben fél óráig főzöm. Onnét kivéve hideg vízben lehűtöm, majd leszárítom, ezután egy napra hideg füstre teszem. 

 

Pástétom leveshúsból

25 dkg főtt leveshús, 1 ek mustár, fél mk őrölt feketebors, 10 dkg puha vaj. 

A leveshúst ledarálom, majd habosra keverem a puha vajjal, a mustárral, valamint a borssal. 

 

 

Borsos cibel

3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 kanálnyi libazsír, frissen őrölt feketebors, só. 

A keményre főzött tojásokat villával alaposan összetöröm, majd eldolgozom a libazsírral, az apróra vágott vöröshagymával, a borssal, valamint az ízlés szerinti sómennyiséggel. Puha, vagy pirított kenyérrel tálalom.

 

Cibel 1

6 keménytojás, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 kanálnyi libazsír, só. 

A keményre főzött tojásokat villával összetöröm, majd eldolgozom a libazsírral, az apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerinti sómennyiséggel. Puha, vagy pirított kenyérrel tálalom.

 

 

Cibel 2

6 keménytojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 nagy főtt krumpli, 4 kanálnyi libazsír, só, házipaprika



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 26
Heti: 135
Havi: 1 257
Össz.: 161 328

Látogatottság növelés
Oldal: Pástétomok
Soniboy receptjei - © 2008 - 2024 - soniboyrecept.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »