Soniboy receptjei

Összegyüjtött receptek




Mikrohullámú szakácskönyv




 

Mikrohullámú szakácskönyv

 

Figyelmeztetések a túlzott mikrohullámú energiának való kitevés elkerülésére

 

a. Ne próbálja meg mûködtetni a sütõt nyitott ajtóval, mivel ekkor káros mikrohullámú energiának teszi ki magát. Fontos, hogy ne piszkálja a biztonsági zárat.

b. Ne helyezzen be semmilyen tárgyat a sütõ eleje és az ajtó közé, és ne hagyja, hogy piszok vagy tisztítószer maradéka kerüljön a tömítéses felületekre.

c. Ne mûködtesse a sütõt, ha meghibásodott. Különösen fontos, hogy az ajtó megfelelõen záródjon, és hogy ne legyen hiba:

- az ajtónál

- a zsanéroknál és a zárnál (törött vagy elveszett)

- az ajtó tömítésénél és a tömítés felszínén.

d. A sütõt nem szabad javítania csak megfelelõen képzett szakembernek.

 

Súly és mértékegység átszámítási táblázat

 

Font és uncia átszámítása grammokra

 

Font (lb.)

Gramm

Uncia (oz.)

Gramm

1/4

 114

 1

 28

1/2

 227

 2

 57

3/4

 341

 3

 85

1

 454

 4

113

2

 907

 5

142

3

1361

 6

170

4

1814

 7

198

5

2268

 8

227

6

2722

 9

255

7

3175

10

284

8

3629

11

312

9

4082

12

340

10

4536

13

369

11

4990

14

397

 

 

15

425

 

 

16

454

 

Folyadékok átszámítása

 

1 Cup

    8 folyadék uncia

 240 ml

1    Pint

 16 folyadék uncia

 480 ml

1    Quart

 32 folyadék uncia

 960 ml

1    Gallon

128 folyadék uncia

3480 ml

 

 

Fontos biztonsági elõírások

 

Elektromos készülékek használatakor alapvetõ biztonsági szabályokat kell követni.

FIGYELMEZTETÉSEK, annak érdekében, hogy csökkentsük az égési sérülések, elektromos áram, tûz okozta sérülések vagy a mikrohullámú energiának való kitevés kockázatát:

 

 

1. Olvassa el az összes utasítást, mielõtt használja a készüléket.

2. Olvassa el és tartsa be a „Figyelmeztetések a túlzott mikrohullámú energiának való kitevés elkerülésére” címû részt, melyet az elsõ oldalon talál.

3. Ezt a készüléket csatlakoztatni kell megfelelõen földelt kimenethez.

4. A készüléket a mellékelt beüzemeltetési elõírások szerint kell üzembe helyezni.

5. Néhány termék, mint például az egész tojások és lezárt edények, pl. zárt üveg tégelyek esetleg felrobbanhatnak, ezért nem melegíthetõk ebben a sütõben.

6. A készülék csak a kezelési útmutatóban leírt dolgokra használható.

7. Mint minden más készüléknél, felügyelet szükséges, ha gyermek használja.

8. Ne használja a készüléket, ha a vezeték vagy a csatlakozó dugó sérült, ha nem mûködik megfelelõen vagy ha leejtették.

9. A készüléket csak szakember javíthatja. Lépjen kapcsolatba a legközelebbi hivatalos szervizzel, ha meg kell vizsgálni vagy javítani a készüléket.

  1. Ne fedje be vagy zárja el a készülék nyílásait.
  2. Ne használja kint.
  3. Ne érintkezzen a vezeték vagy a csatlakozó dugó vízzel.
  4. Tartsa távol a vezetéket fûtött felületektõl.
  5. Ne hagyja a vezetékeket lelógni az asztal vagy pult szélérõl.
  6. Amikor az ajtó felületét és a sütõt tisztítja, használjon enyhe, nem karcoló tisztítószert, amit szivaccsal vagy puha ruhával vigyen fel a tisztítandó felületre.
  7. Csökkentse a tûz kockázatát a sütõ belsejében:

a. Ne fõzze túl az ételt. Gondosan vigyázzon a készülékre, ha papírt, mûanyagot vagy más gyúlékony anyagot helyezett a sütõbe a fõzés elõsegítésére.

b. Távolítsa el a drót kötõt a papír vagy mûanyag zacskókról mielõtt behelyezi õket a sütõbe.

c. Ha a sütõben meggyulladna valami, kapcsolja le és húzza ki a csatlakozót vagy kapcsolja le a biztosítékot vagy a megszakítót.

  1. Ne használja a sütõt maró vegyszerek (pl. szulfidok, kloridok) melegítésére. Az ilyen maró vegyszerekbõl felszabaduló gõzök károsíthatják a biztonsági zár kapcsolóját és rugóját.

Fogadja meg ezeket a tanácsokat!

 

A mikrohullámú fõzés alapelvei

 

A mikrohullámok a magas frekvenciájú rádióhullámok fajtai, hasonlóak azokhoz, melyeket a rádióban (AM, FM, CB) használnak. Bár ezek rövidebbek, mint a rádióhullámok, megközelítõleg 4-tõl 6 inch hosszúak. Az elektromosság egy mágnes csõ által alakul át mikrohullámú energiává. A mágnes csõbõl a mikrohullámú energia átadódik a sütõ belsejébe, ahol az visszaverõdik, átadódik és megkötõdik.

Visszaverõdés: A mikrohullámok fém által verõdnek vissza, épp úgy, mint egy labda a falról. Az álló (belsõ falak) és a forgó fém (forgótál és keverõ ventilátor) kombinációja segít biztosítani, hogy a mikrohullámok megfelelõen elterjedjenek a sütõ belsejében, hogy lehetõvé tegyék a fõzést.

Átadás: A mikrohullámok keresztülhatolnak néhány anyagon, pl. papír, üveg és mûanyag, úgy, mint ahogy a nap átsüt az ablakon. Mivel ezek az anyagok nem kötik meg és nem nyelik el a mikrohullámú energiát, ideálisak arra, hogy bennük fõzzük az ételt.

Megkötés: A fõzés alatt az étel megköti a mikrohullámokat. Behatolnak 1.8-3.7 cm mélyre. A mikrohullámú energia gerjeszti az étel molekuláit (fõleg a víz, zsír és cukor molekulákat) és rezegtetik ezeket 2.450.000.000-szor másodpercenként. A rezgés súrlódást okoz és hõ keletkezik. A nagyobb ételek belsõ fõzése hõvezetéssel történik. A hõ, mely súrlódással keletkezik, az étel belsejébe vezetõdik. Az ételek megfõlése hõvezetéssel folytatódik az álló idõ alatt is. Mivel a mikrohullámok szétoszlanak, nem raktározódnak az ételben.

 

A mikrohullámú sütõ felszerelései

 

Üveg, kerámia, porcelán

 

Hõálló üveg vagy kerámia edények a legtöbbet használt mikrohullámú felszerelések. Legtöbbje megtalálható a legtöbb háztartásban: üveg mérõedények, tejes csészék, keverõtálak, fedett tûzálló tálak, kerek vagy szögletes torta sütõk.

Evõeszközök használhatók mikrohullámú sütéshez, ha hõállóak.

Tégelyek és üvegek használhatók, hogy az ételeket felmelegítsük, ha a fedeleket elõször eltávolítjuk. Fõzni nem lehet bennük, mivel legtöbbjük nem hõálló és ezért megrepedhetnek vagy eltörhetnek.

Ne használjon ezüst, arany, platina vagy más fém szegélyes edényt.

Ne használjon vékony vizes poharat, mert elrepedhet a hõtõl.

 

Mûanyagok

 

Mûanyag edények, hõálló csészék, bögrék és tálak használhatók rövid idõre. De egyiket sem szabad sokáig a sütõben hagyni, mivel eltorzulhatnak vagy megolvadhatnak. Ellenõrizze, hogy a gyártó ajánlja-e mikrohullámú sütõbe.

Mûanyag csomagolás használható az ételek befedésére. Fedje le vele szorosan az ételt, de lyukassza ki mielõtt eltávolítja, hogy a forró gõz nehogy megégesse.

Mûanyag fõzõzacskókat ki kell hasítani fõzés elõtt, hogy a gõz távozhasson. Ne használjon fém drótot a zacskó lezárására, mert antennaként mûködne és szikrát okozna ezzel károsítva a mikrót.

 

Papír

 

Papír csészék, szalvéták, papírtörlõk, viaszpapír, tányérok használhatók fõzésre. Legyünk óvatosak, mert ha túl hosszú ideig hagyjuk bent, meggyulladhatnak. A viaszpapír megakadályozhatja a befröcskölõdést. Ne használjon újrahasznosított papír termékeket, pl. barna papírzacskókat, mivel azok szennyezõ anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsíthatják a sütõt.

 

Fonott vesszõ és fa

 

Az ilyen edények csak nagyon rövid ideig használhatóak a sütõben, mivel a mikrohullámú energia kiszáríthatja és törékennyé teheti õket.

 

Fém

 

Fém eszközök nem tehetõk be a sütõbe, mivel a mikrohullámú energia visszaverõdik a fémrõl és kisülést okoz, mely károsítja a mikró falait.

Alumínium fólia használható az egész szárnyas vagy sült betakarására. Ha ezt használjuk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a fém nem érintkezik a sütõ oldalaival.

Fém nyársak használatánál ügyeljen arra, hogy a nyárs és a sütõ oldala közt, nehogy kisülés történjen. Ha ez mégis megtörtént, távolítsa el a nyársat.

 

Az ételek jellemzõi

 

A mikrohullámú sütés sebessége és egyenletessége magától az ételtõl is függ. A mikrohullámok az ételekbe 1.8-3.7 cm mélyre jutnak le minden felületen, alul, felül és az oldalakon. Ha az étel nagyobb, mint 5 cm, akkor a hõ átvezetõdéssel jut el a belsejébe. Azok az ételek, melyeknek magas a víz, zsír vagy cukor tartalma, gyorsan reagálnak a mikrohullámú energiára. Az ételek jellemvonásai hatással vannak fõzésükre.

Mennyiség: Az étel mennyisége közvetlen hatással van a fõzési idõre. Kisebb mennyiségû étel vagy folyadék kevesebb fõzést igényel, mint nagyobb mennyiség ugyanabból az anyagból, mivel a kisebb mennyiség koncentráltabb mikrohullámokat kap.

Méret: Kis adagok gyorsabban megfõnek, ezért osszuk az ételt 5 cm-nél kisebb adagokra, így a mikrohullámok be tudnak jutni minden oldalról az étel közepébe.

Alak: Sok ételnek szabálytalan az alakja, pl. csirke, brokkoli stb. A vékony részek gyorsabban elkészülnek, ezért ezeket helyezze az edény középsõ részébe, a vastagabbakat pedig az edény széle felé.

Kezdeti hõmérséklet: Fagyott ételeknek hosszabb a fõzési ideje, mint amelyek szobahõmérsékletûek.

Csont és zsír: Mivel a csontok vezetik a hõt, a húsnak az a része fog elõször megfõni, ahol csont van. A zsír vonzza a mikrohullámokat. Ezek az ételek hõvezetéssel készülnek el.

Nedvesség tartalom: A nedvesség vonzza a mikrohullámokat. Adjon kevés folyadékot a nedves ételekhez, a felesleges víz lassítja a fõlést.

Sûrûség: Az étel sûrûsége meghatározza, hogy a mikrohullámok milyen könnyen tudnak áthatolni rajta és hogy milyen gyorsan fõ meg. A sûrûbb anyagok lassabban készülnek el.

Átszúrás: A gõz nyomást alakít ki az ételben, amit a külsõ felszín szorosan lefed. Lyukassza ki a krumpli héját, a csirke bõrét, hogy megakadályozza a szétpukkadást.

 

Mikrohullámú technikák

 

A legtöbb mikrohullámú sütésnél használt technika hasonló a hagyományos fõzésnél használtakhoz. Segítenek kiegyenlíteni az energiát az ételben, hogy egyenletesen süljön. Néhány technika rövidíti a fõzési idõt.

Keverés: Keverje meg az ételt egyszer vagy kétszer a fõzés alatt, hogy a hõ kiegyenlítõdjön. Az étel nem ég meg, ezért nincs szükség folytonos keverésre.

Forgatás: Ez teszi lehetõvé, hogy a nagy, sûrû ételek egyenletesen kapják a hõt a fõzési idõ alatt.

Elrendezés: Rendezze úgy az ételt, hogy a vékonyabb részek az edény belsejében, a vastagabbak a szélén legyenek, így a vastag részek több energiát kapnak, az étel egyenletesen fog megfõni.

Ritkítás: A darabos ételek, pl. sült krumpli, egyenletesebben sülnek meg, ha egyenlõ távolságra helyezzük õket, legjobb ha körben és nem érnek össze.

Álló idõ: Ez fontos, mert a mikrohullámú energia végigvezetõdik az ételben és a sülés néhány percig még folytatódik, miután kivettük a sütõbõl, ezért ne fõzzünk túl semmit.

Befedés: Ez biztosítja az egyenletes sülést, fõlést, megóv a fröcskölõdéstõl. Lefedésnél ügyeljünk arra, hogy az egyik szélen rést hagyjuk, hogy ott a keletkezõ gõz távozni tudjon.

Pirítás: A mikrohullámú energia olyan gyorsan megsüt néhány ételt, hogy a zsíroknak és cukroknak bennük, nincs idejük karamelizálódni. Ezért húsokhoz, szárnyasokhoz használjon zamatos szószokat, vízzel, olvasztott vajjal, szójaszósszal vagy Worcestershire szósszal hígítva.

 

Kifagyasztás automata kifagyasztóval (Auto Def.)

 

Ezzel kifagyaszthatjuk a húsokat, szárnyasokat és halakat. Ez az automata kifagyasztó tartalmazza a súly és idõ kifagyasztót is. Ha egyszer érinti meg az Auto Def. Gombot, akkor a súly, ha kétszer, akkor az idõ programozása lehetséges.

Súly: A sütõ automatikusan beállítja az idõt és a hatékonysági fokot. Mihelyst beprogramozza a fagyott súlyt a sütõ a megfelelõ hatékonyságú energiával kifagyasztja az ételt. Az idõ megjelenik az ablak kijelzõjén, miután a START gombot megnyomta. A minimális súly 0.2 kg, a maximális 3.0 kg.

Idõ: Ez automatikusan beprogramozza az energia erõsségét, amikor a kívánt idõt beállítja. A kifagyasztási táblázat megadja, hogy mennyi idõ szükséges a különbözõ ételek kifagyasztásához.

 

-          Amikor meghallja a csipogó hangot, fordítsa meg az ételt.

-          A szárnyas közepe esetleg még jeges lehet, amikor a sütõbõl kiemeli. Ekkor mártsa hideg vízbe.

-          Hagyja állni lefedve, miután kivette a sütõbõl és mártsa hideg folyóvíz alá az egész halat, hogy befejezõdjön az olvasztás. Védje a hal vékony végeit (uszonyait) kis darab alufóliákkal, hogy megóvja a túlfõléstõl.

 

Ételek lefagyasztása

Az elkészült étel minõsége függ a fagyasztás elõtti minõségtõl, a kifagyasztás technikájától és idejétõl. Jó minõségû ételt válasszon és azonnal fagyassza le, megfelelõ anyagba csomagolva.

Csomagoló anyagok a legjobb, ha szagtalanok, nedvesség és pára állók. Mûanyag zacskók, csomagolók megfelelnek. Húsok rövid ideig fagyaszthatók az eredeti csomagolásukban is,

Címkézze meg a csomagokat tartalom, súly és dátum szerint.

Fagyasztás –25 vagy alacsonyabb fokon

 

Kifagyasztási utasítások

Csomagolja ki az ételt, mivel a csomagolás bent tartja a gõzt és a levet, ami az étel megfõlését okozza, Helyezze az ételt a sütõlapra, ez megakadályozza, hogy a hús a saját levében legyen és ezáltal megkezdõdjön a fõlés. Fele idõ után mindig fordítsa meg. Mindig hagyja állni, nehogy túlfõljön.

 

Kifagyasztási idõ táblázata

 

Ételek és   súlyuk

Kifagyasztási   idõ

Álló idõ

Technika

Spárga/284g

7-8 perc

5 perc

 

Távolítsa   el a csomagolást. Helyezze dupla rétegû mikróba való papírtörlõben a   forgótányérra. Keverje meg egyszer a fõzési idõ alatt.

Brokkoli,   aprítva/284g

7-8 perc

5 perc

Borsó   hüvelyek/170g

5-6 perc

5 perc

Zöldborsó/284g

7-8 perc

5 perc

Spenót,   aprítva/284g

7-8 perc

5 perc

Darált   marhahús/454g

10-12 perc

5 perc

Szedje   részekre, a kiolvadt adagokat villával távolítsa el.

Marhahús,

csont   nélkül/1300g

26-28 perc

7-10 perc

Fordítsa   meg ha meghallja a csipogást. Takarja be a vékonyabb részeket fóliával.

Pörkölthús/980g

16-18 perc

5-7 perc

Keverje   meg egyszer.

Borda/   681g

13-14 perc

5-7 perc

Különítse   el egymástól a darabokat.

Húspástétomok/4

9-10 perc

-

Fordítsa   meg, ha a csipogást hallja.

Sertéshús,  

csont   nélkül/1300g

26-27 perc

10-15 perc

Fordítsa   meg ha meghallja a csipogást. Takarja be a vékonyabb részeket fóliával.

Sertés   szeletek/454g

7-8 perc

5-7 perc

Különítse   el egymástól a darabokat.

Darált   sertéshús/908g

13-14 perc

5-7 perc

Szedje   részekre, a kiolvadt adagokat villával távolítsa el.

Sovány   sertésborda/681g

16-18 perc

5-7 perc

Fordítsa   meg, és különítse el egyszer

Egész   csirke/1300g

25-26 perc

10-15 perc

Fordítsa   meg, a vékony részeket fóliával fedje.

Csirkemell/454g

8-9 perc

5-7 perc

Különítse   el egymástól a darabokat.

Egész   hal/454g

8-9 perc

5-7 perc

Fedje le   fóliával a vékonyabb részeket, ha szükséges.

Hal   filé/454g

12-14 perc

5-7 perc

Garnéla/454g

7-8 perc

5-7 perc

Különítse   el egymástól a darabokat.

Homár/454g

7-8 perc

5-7 perc

Fordítsa   meg ha hallja a csipogást, esetleg fedje le

Automata fõzés

 

Az automata fõzés programmal megfõzhet vagy felmelegíthet sok kedvelt ételt úgy, hogy többször megnyomja a MENU gombot. A menü kiválasztása után, nyomja meg a WEIGHT gombot, addig, amíg a kijelzõn a szám meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel.

 

Étel

Étel   hõmérséklet

Eszközök

Sült   krumpli

Szoba   hõmérséklet

Mikrohullámú edény + mûanyag   csomagoló

Friss   zöldség

Szoba   hõmérséklet

Négyszögletes sütõedény + mûanyag csomagoló

Leves

Lehûtött (5 ~ 10 ºC)

Tûzálló   tál

Halfilék

Lehûtött (5 ~ 10 ºC)

Négyszögletes sütõedény +   viaszos papír

Fasírt

Lehûtött (5 ~ 10 ºC)

Pite sütõ

 

Sült krumpli

1-4 krumpli sütéséhez

1. Mossa meg a krumplikat és szúrja ki villával.

2. Rendezze el szimmetrikusan a krumplikat a mikrohullámú edényen.

3. Fedje le az edényt nyílással rendelkezõ mûanyag csomagolóval és tegye a mikróba.

4. Sütés után hagyja állni 5 percet.

 

Friss zöldség

Friss zöldségek blansírozása, pl. brokkoli, répa, karfiol, bab stb. (200g-400g).

 

Brokkoli

1. Vágja le a nagy leveleket, távolítsa el a vastagabb részeket, majd mossa meg a brokkolit.

2. Használjon négyszögletes sütõedényt. Helyezze bele a brokkolit.

3. Adjon hozzá vizet.

200g, 250g-hoz 2 ek. vizet

300g, 350g-hoz 3 ek. vizet

400g-hoz             4 ek. vizet

4. Fedje le nyílással elátott mûanyag csomagolóval és tegye a mikróba.

5. Melegítés után hagyja 5 percig állni.

 

Leves

Öntse a lehûtött levest tûzálló tálba, fedje le és tegye a mikróba. Felmelegítés után keverje meg.

 

Halfilék

450g friss vagy kifagyasztott halfilé, 80ml francia öntet, 120 ml zsemlemorzsa, paprika

 

1. Rendezzük a halat négyszögletes edénybe, a vastagabb részekkel kifelé

2. Öntsük a francia öntete a halra, hintsük meg a morzsával

3. Hintsük meg paprikával

4. Fedjük le viaszos papírral és fõzzük meg

 

Fasírt

450g darált marhahús, 180ml zsemlemorzsa, 1 gerezd összetört fokhagyma, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 35g apróra vágott zeller, fél ek. só, 1/8 ek. bors, 1 tojás enyhén felverve, 70ml tej, 120 ml paradicsom szósz

 

1. Keverjünk össze mindent, kivéve a paradicsom szószt

2. Formázzunk a masszából fasírtokat

3. Öntsük le a tetejét egyenletesen a paradicsom szósszal, és tegyük a mikróba

Fõzés egy gombnyomással

 

Ez a program lehetõvé teszi sok kedvelt étel megfõzését, felmelegítését, egy gombnyomással. Hogy növeljük a mennyiséget, érintsük meg a kiválasztott gombot addig, amíg a szám a kijelzõn meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel (kivétel egytálétel)

 

Étel

Étel hõmérséklet

Eszközök

Egytálétel

Lehûtött (5 ~ 10ºC)

Tányér + mûanyag csomagoló

Mirelit pizza

Fagyott

Mikrohullámú edény + mûanyag csomagoló

Ital

Lehûtött (5 ~ 10ºC)

Bögre

 

Egytálétel

1. Rendezze el a tányéron az ételt, vastagabb részeket kifelé

2. Fedje le nyílással ellátott mûanyag csomagolóval

Vigyázzon a gõzzel, ha eltávolítja a fedõt.

 

Mirelit pizza

Kész pizza felmelegítése

Minden csomagolást távolítson el és helyezze a mikrohullámú edényre, fedje le réssel ellátott mûanyag csomagolóval, helyezze be a mikróba. Ha a sajt nem olvadt meg teljesen, melegítse néhány perccel tovább.

 

Italok

Nyomja meg a Beverage (ital) gombot, miután behelyezte a bögré(ke)t (1-3), melegítés után keverje meg.

 

Több/kevesebb (+/-)

 

Ha az étel mennyisége kissé több vagy kevesebb, mint a táblázatban jelzett, használja a több/ kevesebb programot.

Több: 1 nyomás 10 percet ad a fõzési idõhöz

           2 nyomás 20 percet ad a fõzési idõhöz

Kevesebb: 1 nyomás 10 percet vesz el a fõzési idõbõl

           2 nyomás 20 percet vesz el a fõzési idõbõl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Elõételek

 

 Rák koktél

454g garnéla, 2 evõkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma összetörve, 3 ek. száraz fehérbor

 

1. Távolítsa el a kagylót a garnéláról, mossa meg hideg vízben

2. Helyezze a vajat, fokhagymát és a bort egy 23 cm-es sütõ edénybe, vagy sekély tûzálló tálba

3. Fõzze M-HI-n fél, másfél percig

4. Keverje meg, majd helyezze a garnélákat az edénybe keverés nélkül. Fedje le lazán egy darab viaszos papírral. Fõzze HIGH (magas) fokozaton másfél percig, vagy amíg a rákok rózsaszínek nem lesznek. Ne fõzze túl, mert rágósak lesznek

5. Öntse át egy kis edénybe és sózza meg

6. Hûtse le és a kívánt szósszal tálalja

 

Karamellás pattogatott kukorica labdák

397g karamella, 1 ek. víz, 1 ek. vaj vagy margarin, 2880-3360ml pattogatott kukorica, só

 

1. Egy kis tûzálló tálban keverje össze a karamellát, vizet és vajat

2. Fõzze HIGH fokozaton 3-4 percig, amíg megolvad, a melegítés felénél keverje meg

3. Öntse rá a popcorn-ra, rázza meg óvatosan. Zsíros vagy nedves kézzel formázzon gombócokat

 

Chilis mártásos marhahús

227g darált marhahús, 120 ml apróra vágott hagyma, 35g chilis fûszerkeverék, 170g paradicsom krém, 1 ek. cukor

 

1. Morzsolja szét a húst egy közepes üveg tálba, keverje össze a hagymával

2. Fõzze HIGH fokozaton 1,5-2,5 percig, vagy amíg a hús megpirul, keverje meg egyszer

3. Keverje össze a chilivel, paradicsom krémmel és cukorral

4. Fõzze HIGH fokozaton 2-3 percig.

 

Fûszeres magvak

2 ek. vaj vagy margarin, 1-2 ek. curry, 1 ek. Worcestershire szósz, 480 ml blansírozott mandula

 

1. Olvassza meg a vajat HIGH fokozaton fél-egy percig

2. Keverje bele a curry-t és a szószt

3. Adja hozzá a mandulát

4. Fõzze HIGH fokozaton 2,5-3,5 percig, keverje meg kétszer

 

2. Levesek és raguk

 

Gombakrémleves

480 ml szeletelt friss gomba, fél teáskanál hagyma por, 1/8 teásk. Fokhagymapor, 1/8 tk. fehér bors, ¼ tk. só, 600 ml csirkehús leves, 240 ml tejszín

 

1. Közepes méretû tûzálló tálban keverje össze a gombát, fûszereket, levest

2. Fõzze HIGH-on 6-8 percig, egyszer keverje meg a fõzés alatt

3. Keverje bele a tejszínt

4. Fõzze M-HI-n 6-7 percig

 

Petrezselymes krumpli leves

720 ml meghámozott felkockázott krumpli, 60 ml felkockázott hagyma, ¼ tk. só, 397g csirke leves, 1 kis csokor petrezselyem felaprítva, 2 ek. kukoricaliszt, 360-480 ml tej

 

1. Egy közepes méretû tûzálló tálban keverje össze a krumplit, hagymát, sót, levest, petrezselymet

2. Fõzze lefedve HIGH-on 12-13 percig

3. Kevés hideg tejjel keverje össze a lisztet és tegye a krumplihoz, majd adja hozzá a maradék tejet

4. Fõzze M-HI-n 6-7 percig, vagy forrásig. Fõzés alatt 1x-2x keverje meg

 

Marha gulyás

907g pörkölt marhahús, 3-4 nagy paradicsom, 1 hagyma felaprítva, 1 tk. só, ½ tk. frissen õrölt bors, 240 ml tejszín

 

1. Közepes tûzálló tálba helyezze a húst

2. Hámozza meg a paradicsomokat, vágja fel õket, helyezze a tálba, a húshoz, sóhoz, borshoz, rázza össze

3. Lefedve fõzze M-HI-n 30-40 percig, Néha keverje meg közben

4. Keverje hozzá a tejszínt és lefedve hagyja állni 5 percig

 

3. Húsok

 

Hagymás sült

60 ml liszt, 1 tk. só, ¼ tk. bors, 907g marhaszelet, 37g hagyma leves

 

1. Keverje össze a lisztet, sót, borsot. Helyezze a hús szeleteket deszkára és a fele lisztes keverékkel szórja be

2. Vágja a húst darabokra és helyezze sütõ edénybe. A hús tetejére szórja rá a maradék lisztet

3. A hagyma levest keverje össze 240 ml vízzel és öntse a húsra

4. Lefedve fõzze M-HI-n 28-34 percig, közben néhányszor keverje meg

 

Marhahús brokkolival

1 ek. olaj, 454g csontnélküli hús vékony csíkokra vágva, 1 apróra vágott fokhagyma gerezd, 1/8 tk. õrölt gyömbér, néhány brokkoli, 1 ek. kukorica liszt, 240ml leves, fél ek. cherry, 1 ek. szójaszósz, pirított szezám magok

 

1. Sütõ edényben az olajat forrósítsa fel HIGH-on 1 percig

2. Keverje bele a húst, fokhagymát és gyömbért, HIGH-on 2,5-3,5 percig melegítse, 1x keverje meg

3. Adja hozzá a brokkolit és lefedve fõzze 3-4 percig, 1x keverje meg

4. Keverje bele a lisztet, levest, cherry-t és szójaszószt, fõzze HIGH-on 5-6 percig, egyszer keverje meg, szórja meg a tetejét szezám maggal

 

Húslabdák

454g darált marhahús, 1 tojás, 120 ml zsemlemorzsa, 1 tk. só, ¼ tk. paprika, 1/8 tk. bors

 

1. Keverje össze a húst, tojást, zsemlemorzsát, sót, paprikát, borsot

2. Formázzon 12 labdát és helyezze õket kör alakú sütõbe

3. Fedje le viasz papírral, Fõzze MED-en 7-8 percig

4. Olasz szósszal tálalhatja

 

Töltött disznóhús

240ml zsemlemorzsa, 180ml apróra vágott alma, 3 ek. apróra vágott mazsola, fél tk. só, 2 ek. cukor, 2 ek. apróra vágott hagyma, frissen õrölt bors, egy kis zsálya, 2 ek. olvasztott vaj vagy margarin, 8 vékony sertés borda szelet, 18g húslé

 

1. Keverje össze a zsemlemorzsát, almát, mazsolát, sót, cukrot, hagymát, borsot, zsályát, olvasztott vajat. Rázza össze õket. Ha száraznak találja, adjon hozzá egy kis vizet

2. Vágja le a zsíros részeket a húsról. 4 szeletet helyezzen az edény aljára, a masszát ossza 4 részre és minden hús szeletre tegyen egy adagot. Fedje le a maradék 4 hússal, és kissé nyomja rá õket.

3. Öntse rá a húslét

4. Fõzze M-HI-n 17-22 percig

 

Soványborda sütve

2 ek. fõzõ olaj, 120ml darált hagyma, 227g paradicsom szósz, 2 ek. citromlé, 2 ek. barna cukor, 2 tk. Worcestershire szósz, 1 tk. mustár, 1 tk. só, ¼ tk. fekete bors, 681g soványborda

 

1. Tegyen olajat és hagymát egy kis tûzálló tálba. Fõzze lefedve HIGH-on 2 percig

2. Adjon 2 ek. vizet és a maradék hozzávalókat, kivétel a húst. Fedje le és fõzze HIGH-on 5 percig. Majd lefedve hagyja állni

3. Vágja ki a bordából a csontot és helyezze egy nagy tûzállótálba. Fedje le és fõzze MED-en 11 percig

4. Öntse le róla a zsírt és levet, öntse rá az elkészült szószt és fõzze MED-en 4 percig

5. Fordítsa meg a húsokat, és tegye vissza még 2 percre

6. Keverje meg a szószt, fõzze még 4 percig, de 2 perc után keverje meg. Hagyja néhány percig állni tálalás elõtt

 

4. Szárnyasok

 

Sült csirke

907g csirke, feldarabolva, 180ml sütõ szósz, 1 tk. õrölt hagyma

 

1. Rendezze a csirke darabokat bõrükkel lefelé fordítva egy közepes edénybe

2. Kisebb darabokat (szárnyak, lábak) az edény közepére helyezze

3. A szószt és a hagymát keverje össze

4. Öntse a csirkére, fedje le viasz papírral

5. Lefedve fõzze HIGH-on 18-22 percig. A sütés felénél fordítsa meg a darabokat

 

Cacciatore csirke

60ml fõzõ olaj, 1 csirke felvágva, 1 közepes hagyma felaprítva, 1 gerezd fokhagyma õrölve, 1 közepes zöld paprika felaprítva, 1 és negyed tk. só, 1/8 tk. bors, ½ babérlevél, 454g paradicsom, 2 ek. száraz fehérbor, petrezselyem felaprítva

 

1. Öntse az olajat az edénybe, a nagyobb csirke darabokat vágja félbe és tegye az edénybe, és forgassa meg az olajban

2. Szórja be a hagymával és fokhagymával a csirke tetejét. Fõzze HIGH-on 5-6 percig

3. A zöld paprikát keverje össze a sóval, borssal, babérlevéllel, paradicsommal, borral, keverje meg villával, a paradicsomot nyomja össze kis darabokra. Ezt öntse rá a csirkére

4. Lefedve fõzze High-on kb. 22-28 percig

5. Díszítse petrezselyemmel és spagettivel tálalja

 

 

 

Török pulyka1 brokkoli fõzve, 8-12 szelet fõtt pulykamell, 480ml fehér szósz, 60ml reszelt parmezán sajt, 60ml reszelt gróji sajt

 

1. Helyezze a fõtt brokkolit az edénybe. Fedje le a fõtt pulyka szeletekkel

2. Az elkészített fehér szószhoz míg meleg, adja hozzá a sajtokat, keverje meg

3. Öntse rá a pulykára, hintse meg még parmezánnal

4. Lefedve viasz papírral fõzze MED fokozaton 10-12 percig

 

5. Halak és tenger gyümölcsei

 

Keleti nyelvhal

2 ek. szójaszósz, 2 ek. citromlé, 1 ek. ketchup, fél tk. õrölt gyömbér, 454g nyelvhal filé, 1 narancs, vékonyra szelve, só

 

1. Üveg edényben keverje össze a szója szószt, citromlevet, ketchupot és gyömbért

2. Helyezze a halfilét a szószba, forgassa meg benne

3. Helyezzen narancs karikát, minden hal filére

4. Lefedve fõzze HIGH-on 5-7 percig

 

Fõtt garnéla

454g garnéla megtisztítva, 60ml forró víz, 2 tk. citromlé, ¼ tk. só, 1/8 tk. kakukkfû

 

1. Kicsi tûzálló tálba helyezze bele a garnélát

2. Adjon hozzá vizet, citromlevet, sót, kakukkfût

3. Lefedve fõzze HIGH-on 2-4 percig, fedje le és hûtse le

 

6. Tojások és sajt

 

Tojásrántotta gombával

3 szelet fõtt bacon, 4 tojás, 60ml tejszín, 2 ek. vaj, 113g szeletelt gomba, só, bors, vágott petrezselyem

 

1. Üsse fel a tojásokat és tegye a tejszínnel üveg tûzálló tálba

2. Adja hozzá a vajat, gombát, sót, borsot, bacont, keverje meg

3. Fõzze M-HI-n 6-7 percig, 2x keverje meg

4. Hagyja állni, majd díszítse petrezselyemmel

 

Omlett

 1 ek. vaj, 2 tojás, 2 ek. tej, 1/8 tk. só, csipetnyi bors

 

1. 1 percig melegítse HIGH-on a vajat üveg edényben

2. Közben keverje össze a hozzávalókat, és öntse a kivajazott edénybe

3. Lefedve fõzze MED-en 3,5-4,5 percig, 1 perc után keverje meg, hagyja állni lefedve 2 percig

 

Meleg sajtos pirítós

454g reszelt cheddar sajt, 3 ek. liszt, 160ml sör, fél tk. Worcestershire szósz, fél tk. mustár

 

1. Közepes tálban rázza össze a sajtot liszttel. A sört HIGH-on melegítse 1,5-2 percig

2. A sajt felét a mustárral és a Worcestershire szósszal keverje össze. Fõzze MED-en 3-4 percig, 1x keverje meg

3. Adja hozzá a maradék sajtot, fõzze MED-en 3-4 percig, amíg a sajt megolvad

 

Hagymás sajtos pite

3 tojás, 240ml reszelt sajt, 120ml tejszín, 3 csepp csípõs paprika szósz, 1 20 cm-es sült tészta, 85g francia sült hagyma, petrezselyem

 

1. Keverje össze a tojásokat, sajtot, tejszínt, paprika szószt és öntse bele a kész tésztába

2. Rakja rá a hagymát és petrezselymet

3. Fõzze MED-en 9-11 percig, 2 perc után keverje meg, Hagyja állni lefedve 6 percig mielõtt tálalja

 

7. Zöldségek

 

Királyi spárga

Kis hagyma fele felvágva, 70ml vágott zöld paprika, 2 ek. víz, 284g spárga, 1 ek. szegfûbors, 1 ek. petrezselyem, só, bors

 

1. Keverje össze a hagymát, zöld paprikát és vizet egy közepes tûzálló tálban. Lefedve fõzze HIGH-on 1-2 percig

2. Adja hozzá a többi hozzávalót, fûszerezze sóval, borssal, keverje jól össze

3. Mûanyag csomagolóval lefedve fõzze HIGH-on 5-7 percig, Közben 1x keverje meg

 

Borsó hagymával és gombával

2 ek. vaj, 1 kis hagyma kockára vágva, 114g gomba, 284g bor

só, ¼ tk. só, csipetnyi bors

 

1. Helyezze a vajat üveg tûzálló tálba, HIGH-on fél-egy percig melegítse, adja hozzá a gombát, hagymát

2. HIGH-on fõzze 2-3 percig, majd adja hozzá a borsót

3. Fedje le és HIGH-on fõzze 5-6 percig, 1x keverje meg, majd adja hozzá a sót és borsot

 

Vajas petrezselymes répa

2 ek. vaj, 480ml répa felvágva kis darabokra, 1 ek. petrezselyem

 

1. Tegye a vajat kis tûzálló tálba, HIGH-on 30 másodpercig melegítse

2. Adja hozzá a répát és a petrezselymet, keverje meg jól

3. HIGH-on 6-8 percig fõzze

 

Sajtos karfiol

1 közepes fej fõtt karfiol, 3 ek. oliva olaj, 1 nagy fej hagyma, vékonyra vágva, ¼ tk. só, 60ml zsemlemorzsa, 60ml reszelt cheddar sajt, csipetnyi bors

 

1. Kis tûzálló tálba öntse az olíva olajat, adja hozzá a hagymát, HIGH-on 3-4 percig fõzze, 1x-2x keverje meg közben

2. Adja hozzá a sót, borsot és zsemlemorzsát

3. Helyezze a karfiolt egy másik tûzállóba és öntse rá a forró hagymás öntetet, a tetejére szórjon sajtot

4. HIGH-on 3-4 percig fõzze

 

Krumpli püré

6 közepes krumpli meghámozva és negyedelve, kb. 180ml tej, 60ml vaj vagy margarin, só, bors

 

1. Mossa meg a krumplit, tegye közepes üvegtálba, fedje le, fõzze meg HIGH-on 12-14 percig, egyszer keverje meg

2. Lefedve hagyja állni 4 percig

3. Közben a többi hozzávalót egy kis üveg tálban M-HI-n 3-4 percig fõzze

4. Adja a krumplihoz és törje össze

 

Burgonya gombócok

1920ml forró víz vagy leves, 480ml forró krumplipüré, 120ml liszt, 1 tojás, fél tk. só, ¼ tk. petrezselyem, 1/8 tk. bors, csipetnyi szerecsendió

 

1. Nagy tûzállóban üveg fedõvel lefedve melegítsen vizet HIGH-on 7-8 percig

2. Közben a többi hozzávalót keverje össze, kanállal szaggassa bele a vízbe

3. HIGH-on 3-4 percig fõzze, majd csöpögtesse le

 

8. Szószok

 

Fehér szósz

2 ek. olvasztott vaj, 2 ek. liszt, ¼ tk. só, 240ml tej

 

1. Keverje össze a vajat, lisztet és sót egy tálban

2. Fokozatosan adja hozzá a tejet és keverje meg

3. MED-en 6-7 percig fõzze, néha keverje meg

 

Gyümölcsös öntet

120ml cukor. 1 tk. kukoricaliszt, 1 tojássárgája, 2 tk. citromlé, 180ml ananász lé (nem édesített), 480ml tejszínhab

 

1. A cukrot, lisztet, tojássárgáját kis tûzállóba tegye, adja hozzá a juice-t

2. HIGH-on 2-3 percig fõzze, 1x keverje meg

3. Hûtse le és keverje bele a tejszínhabot

4. Friss gyümölccsel tálalja

 

Citromszósz

 

240ml víz, 80ml cukor, 1 ek. kukoricaliszt, 1 ek. citromlé, 1 ek. vaj

 

1. 80ml vizet a cukorral keverjük össze

2. HIGH-on 2-3 percig fõzzük, 1x keverjük meg, keverjük bele a lisztet a maradék vízzel és citromlével

3. HIGH-on 1,5-2,5 percig melegítsük

4. Keverjük bele a vajat, hûtsük le tálalás elõtt

 

Bernaise szósz

60ml finomra vágott hagyma, 2 ek. borecet, 4 tojássárg&a



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 26
Heti: 148
Havi: 1 270
Össz.: 161 341

Látogatottság növelés
Oldal: Mikrohullámú szakácskönyv
Soniboy receptjei - © 2008 - 2024 - soniboyrecept.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »